onsdag, maj 07, 2008

Beltane och bilder

Så äntligen hinner jag lägga upp lite om vårt Beltane/Valborgsfirande!



Detta är en senare bild på brasan, först stod lågorna så vackert att jag inte kunde tänka mig att förstöra stunden med att ta kort... 

Det kommer en intressant bild till, när jag lyckats övertala blogger om att lägga upp den. Nåja, här kommer resten av texten: 

Beltane! Som den amerikanske presidenten sa till påven efter hans nyligen: Awesome! Helt oplanerat blev det faktiskt en av våra större tillställningar - ibland strömmar folk till. Och alla bidrog till att det blev roligt, meningsfullt och en riktig energikick för oss alla! Vi hade besökare från Lund och slätten utanför, från Västerås till och men, och så vi från Göinge. 

Vi sammanstrålade på det vanliga stället; där finns mat, husrum, stort mått av trevnad och frid och andliga vibbar - jag talar förstås om hemma hos svärmor (värdinna för Hokus Pokus-gruppen). Det är också där eken och eldstaden finns, där vi varit förut, och för dagen en icke oansenlig hög med ris till en brasa. jag och vår gäst från Västerås hade eftermiddagen på oss att bekanta oss, sedan kom gästerna indroppande. Vi hade så mycket mat att vi inte ens kunde ställa fram allt! Det kallar jag ambitiöst knytkalas! (Det plockades fram till lunch dagen efter, så du inte tror vi var oförskämda mot gästerna.)

Till middagen fick alla tillfälle att presentera sig lite, berätta varför de kommit. Det behövdes, tror jag, eftersom det var några stycken som inte varit där förut, och inte heller träffat oss. Helt obehindrat gled samtalet allt som oftast in på de smaskiga, andliga bitarna... Intressant med nya infallsvinklar.

När det blivit skumt gick vi ut till brasan, som Taran, vår eldsjäl/pyroman, stod för. En flammande brasa med höga, ivriga eldstungor och gnistor som flyger högt i den nattsvarta skyn, är en imponerande, förtrollande syn. Andäktiga stod vi där, och jag kände att detta, DETTA,  är en Riktig Högtid. Detta är stort. Svärmor trummade, något som ytterligare förstärkte närvaron i stunden. Fler som ville försöka, fick trumma. Vi sjöng lite, bland annat vårsånger. Så härligt när folk sjunger!

Snart kom marshmallows fram... Trevligt för dem som tycker om grillade sådana. Vi fick också veta, av vår örtkunniga besökare, att det egentligen är namnet på en ört. Det blev fantastiska glöder, som man kunde spå i. När sedan efterrättsmagen blivit tiillräckligt hungrig, travade vi in. Resten av kvällen/natten avnjöts med fortsatta samtal och lite övningar i att tolka tarot-kort. 

Nästa dag var det dags för vår ceremoni. Den här gången var lite mer förberedd än annars, vilket kändes riktigt bra. Vi pratade igenom vad som skulle hända, och delade ut lite uppgifter. Vad jag tyckte var trevligt men just den här ceremonin, var att den innehöll lite Beltane-specifika saker, inte bara 'samma' som vi brukar ha. Vi hoppade över elden, i tur och ordning, medan övriga glatt ropade det vi önskade dra till oss. Helt underbart att känna stödet från alla andra! Och så skönt att få obehindrat ropa ut sitt stöd till varandra, vänner och nya vänner!

Mera mat, mera diskussioner... ne promenad ut till några närbelägna ruiner. Alla var lite spaka vid det här laget. Men på ett bra sätt, påfyllda! Det blir så efter en riktigt bra högtid. 

Det enda molnet på himlen var att vi tyvärr inte hade Skogsflicka/Tsibele med oss. Men vi tänkte ju på henne, pratade om henne och sände henne kärlek. Hon är ju 25% av Hyllebär som ju hade 3-årsjubileum! Men det hon mest av allt är, är en älskad syster och ovärderlig vän, full av klokskap, inspiration och trams! Det saknade vi. 

Hoppas att du också hade en trevlig Beltane och långhelg, och välkommen att höra av dig till oss, med lite av varje. T. ex. om hur du firade, om du vill vara med vid nästa högtid, funderingar, ja lite sånt. 

Floreat
neina

Inga kommentarer: