torsdag, augusti 09, 2007

Upp till kamp igen, kamrater!

Nja,, läs inte in några politiska undertoner i rubriken. Detta har inget med de traditionella barikaderna att göra. Men likväl som godhet och generell snällhet kan existera utanför den kristna kyrkan, kan man ha kamrater och kamp utanför de "röda leden".

Kampen gäller BioBränsle och ett förslag som ligger hos EU för att använda detta i minst 10% av alla transporter till 2020. Varför är detta inte en bra idé? Därför att biobränsle, eller agrobränsle som det numers kallas, inte är miljövänliga i CO2 hänseende. Allt de gör är att flytta vårt oljeberoende till en annan sorts oljeberoende. Bränsletypen är densamma. Alltså är detta helt ointressant i ljuset av den globala uppvärmningen. Visst är det bra att använda biobränslen också, jag tror att en diversifiering av energikällorna är en del av lösningen, men att äventyra klimatet och den Europeiska biotopen är inte något vi som Européer kan tillåta.

Det andra problemet är som sagt att man i sin uppmuntran till att använda dessa bränslen också uppmuntrar till att öka jordbruksarealerna i Europa och annonstädes. Detta är inte önskvärt då vi redan står inför problem gällande utdöende arter.

Om man vill kan man läsa ett öppet brev som skickades till parlamentet den 4:e juni här, men man kan också skicka ett "eget" brev här. Här finns också mer information och många länkar om vad som gäller.

--- Er väg välsignad! ---
/|\ Taran MacDuir

Inga kommentarer: